Vill du göra skillnad för någon?
Ett volontäruppdrag inom Brottsofferjouren är spännande, lärorikt och meriterande. Alla volontärer erbjuds fortlöpande utbildning och handledning.
Trycket på vår verksamhet är stort därför söker vi kontinuerligt de som har intresse av att bli volontär och som kan avsätta tid både för volontärskapet och utbildningen. Som volontär i Brottsofferjouren ger du medmänskligt stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga, anhöriga till både brottsoffer, vittnen och gärningspersoner. Att engagera sig som volontär på Brottsofferjouren görs oftast i två olika former, som stödjare i den allmänna verksamheten och som stödjare i den domstolsbaserade verksamheten. Du kan även ha uppdrag som ex. vara datasupport eller uppdrag att söka sponsorer.
Innan du blir volontär hos oss får du som första steg komma på en intervju där du kan berätta lite om dig och vi om vår verksamhet. Nästa steg är att gå vår grundutbildning om ca 30 studietimmar. Utbildningen sker till största del via Zoom och ger dig grundläggande kunskap om bl.a. samtalsmetodik, krisreaktioner och rättsprocessen. Under utbildningen prövar vi din lämplighet som stödjare och sist genomför du praktik innan du kan bli godkänd. Om du blir antagen till utbildningen behöver du visa utdrag ur belastningsregistret. Det är ett långvarigt uppdrag som utförs kontinuerligt varje/varannan vecka och vi önskar att du stannar minst ett år hos oss efter påbörjat uppdrag.
Du bör vara över 20 år och ha ett genuint intresse av att hjälpa människor i utsatta situationer. Är du en god lyssnare med en positiv människosyn, lugn och trygg i dig själv, kunna arbeta självständigt och inte ha några obearbetade trauman tänker vi att detta uppdrag kan passa dig. Vi ser gärna flerspråkiga volontärer som behärskar svenska samt dari/farsi, spanska, arabiska samt somali men viktigast är att du kan prata svenska flytande.
Stödjare i den allmänna stödverksamheten
Att vara volontär som stödjare i den allmänna verksamheten innebär att ta kontakt med hjälpsökande via telefon för att erbjuda stöd genom personliga möten eller via telefon, e-post eller sms. Uppdraget sker under dag- eller/och kvällstid, vardagar eller/och helger. Det kan bland annat innebära att vara en inlyssnande medmänniska, ge informera om rättsprocessen och olika former av ersättning samt vid behov förmedla kontakt till myndigheter, sjukvård, jurist m.fl. Som stödjare i den allmänna stödverksamheten behöver du kunna lägga ca 2 timmar/vecka på uppdraget. Du behöver även kunna delta i handledning och fortbildning ett par gånger per år.
Stödjare i den domstolsbaserade stödverksamheten
Som stödjare i den domstolsbaserade verksamheten finns du till hands på Örebro tingsrätt och hjälper vittnen, målsägande samt anhöriga med praktisk information och stöd i samband med en brottmålsrättegång, uppdraget sker på vardagar under dagtid. Du kan även behöva finnas till hands att följa med som ett stöd in under förhandlingen. Som stödjare i den domstolsbaserade verksamheten behöver du kunna ta ca 2 pass/månad, varje pass är ca 3 timmar, du behöver även kunna delta i handledning och fortbildning ett par gånger per år.
Observera att när du är verksam som stödjare i den domstolsbaserade verksamheten kan du inte samtidigt arbeta som nämndeman eller vara verksam i verksamheter på fängelser eller häkten, till exempel besöksgrupper eller liknande.
Vid intresse ring eller mejla oss på tfn 010-489 10 30 mejl info@orebrolan.boj.se eller klicka här för att komma till vårt ansökningsformulär
Intresseintervjuerna inför nästa utbildning börjar i december 2023