Ung och utsatt för brott

Det är alltid jobbigt att utsättas för ett brott, som till exempel att någon slår, hotar eller stjäl något från dig eller att ha sett ett brott hända. Plötsligt måste du tänka på saker som polisanmälan, försäkring och vittnesmål. Det finns hjälp att få så att du klarar tiden efter brottet bättre.

Om du som läser detta är osäker, rädd, behöver någon att prata med, eller hjälp att kontakta polisen så kan Brottsofferjouren hjälpa dig.

Det är aldrig ditt fel om du utsatts för brott!

Det är vanligt att tycka att det känns pinsamt och att man skäms och tar på sig skulden för det som hänt, trots att man inte gjort något fel. Men oavsett varför du blivit utsatt för brott så får man inte utsätta andra för brott, och ansvaret ligger helt på den som utsatt dig! Det har ingen betydelse om du själv har gjort dumma saker innan.
Alla människor är lika inför lagen, vilket betyder att alla människor har rätt till samma skydd från polisen och rättsväsendet. Skulden ligger hos förövaren – inte hos brottsoffret.

Vi hjälper dig utsatts för eller sett ett brott hända

Vi på Brottsofferjouren jobbar för att hjälpa alla som har utsatts för brott, har sett ett brott hända eller är familj eller vän till någon som utsatts. Du kan få träffa någon att prata med ensam eller tillsammans med en vuxen eller med kompis.

Vi kan hjälpa dig med praktiska saker, som att göra en polisanmälan, fylla i blanketter eller kontakta myndigheter och försäkringsbolag. Vi kan också förklara hur det funkar med åtal, rättegång och dom.

Brottsofferjourens stöd är alltid gratis och du kan vara anonym i kontakten med oss!

Det finns många vägar att kontakta oss på.
ring oss på 010-489 10 30
sms: a oss på 072-212 49 10 eller 070-662 72 72
chatta med oss på vår nationella hemsida www.brottsofferjouen.se
mejla ossinfo@orebrolan.boj.se